Ο διαγωνισμός Bebras? (προφέρεται «Μπέμπρας» και σημαίνει «Κάστορας» στα Λιθουανικά) ξεκίνησε το 2003 ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene του University of Vilnius της Λιθουανίας και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006.
Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras?), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.
Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες και υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.
Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά, πιλοτικά, το 2019, από το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία σημαντικών επιστημονικών-εκπαιδευτικών ενώσεων και πλήθους επιλεγμένων εθελοντών. Για το σχολικό έτος 2019-2020 ο διαγωνισμός έχει λάβει έγκριση (Φ15/155347/Δ2/4.10.2019) από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.



Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras έχει διάρκεια 35 λεπτά της ώρας και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.


Ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού 2019-2020

Ο  διαγωνισμός στην Ελλάδα θα διεξαχθεί στο διάστημα 18/11/2019 ? 29/11/2019. Οι εγγραφές των σχολείων που θα συμμετάσχουν ξεκινούν στις 15/10/2019 ενώ η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής  είναι η  15/11/2019.

Εγγραφές σχολικών μονάδων
Για να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες μιας σχολικής μονάδας στον διαγωνισμό απαιτείται να γίνει εγγραφή από έναν εκπαιδευτικό-συντονιστή του διαγωνισμού στο σχολείο, προκειμένου να εκδοθούν στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και συνθηματικό) για κάθε μαθητή.

Η περίοδος εγγραφής των σχολικών μονάδων για τον επερχόμενο διαγωνισμό ξεκινά την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 και λήγει την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019.

Μπορείτε να  ενημερωθείτε για τη διαδικασία από το Εγχειρίδιο Συντονιστή Σχολικής Μονάδας. Για να εγγραφείτε ως συντονιστής σχολικής μονάδας, κάντε κλικ εδώ.


Αν σκοπεύετε να λάβετε μέρος, καλό είναι να εξασκηθούν τα παιδιά με παλιότερα θέματα ώστε να εξοικειωθούν με τη διατύπωση και λογική των θεμάτων. Τα θέματα αυτά είναι διαθέσιμα για δοκιμή χωρίς εγγραφή ή σύνδεση στο σύστημα. Μπορείτε να τα βρείτε στον σύνδεσμο Θέματα παλαιότερων διαγωνισμών

Επισυνάπτω τις λύσεις των θεμάτων του διαγωνισμού 2018-2019: Λύσεις Διαγωνισμού 2018-2019

Προσωπικά θα συμμετάσχω μόνο με μία τάξη πιλοτικά καθώς με δυσκολεύει το μοίρασμα των τμημάτων. Δεδομένου ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ατομική και διαρκεί 35 λεπτά (σχεδόν μία διδακτική ώρα), το κάθε τμήμα χρειάζεται 2 διδακτικές ώρες και φυσικά το μισό τμήμα που θα είναι αδρανές, θα πρέπει να απασχοληθεί με κάποιο τρόπο! Πάντως οι αντιδράσεις των μαθητών κατά την εξάσκηση με τα παλιότερα θέματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικές, οπότε ίδωμεν!!


Οι λύσεις των θεμάτων για τον φετινό διαγωνισμό είναι πλέον διαθέσιμες:

Bebras 2019_2020_Solutions_Greek