AFISA2.cdrΤην τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά 11 χρόνια. Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Ερευνητές από όλες τις Σχολές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, προβάλλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό, με έμφαση στους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με διαδραστικά εργαστήρια, πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, θεματικές γωνιές, εκπλήξεις και δρώμενα. Θα διεξαχθούν εκδήλωση – συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ?Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό? και θα προβληθεί η διεπιστημονική συμβολή του ΕΜΠ στο Γεφύρι της Πλάκας και τον Πανάγιο Τάφο.
Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.
Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα διεξαχθούν το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού ?Βρες τον Ερευνητή? με απονομή δώρων για τους μικρούς επισκέπτες και διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram ?Βγάλε selfie με την Έρευνα?, ενώ θα λειτουργήσει το Σχεδιαστήριο ?Μικροί Μηχανικοί?.

Δρώμενα
Τη βραδιά πλαισιώνουν σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ.
Και φέτος θα είναι μαζί μας το Μουσείο Πειραμάτων με νέα παιχνίδια πειραμάτων, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον και εξαιρετικά επιτυχή παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών.
Επίσης, θα γίνει ζωντανή σύνδεση με τη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, με προβολή σε γιγαντοοθόνη του πρωτότυπου μουσικο-επιστημονικού δρώμενου ?The street value of Science? ή ?Πόσα πιάνει η Επιστήμη στην πιάτσα?.

Εκδήλωση ? Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Για τους εκπαιδευτικούς θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στην Εκδήλωση – Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα ?Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό?, σχετικά με την παρουσία της έρευνας στη σχολική πραγματικότητα.

Επαγγελματικός προσανατολισμός
Μαθητές και Εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Ιδρύματα Υποτροφιών.