Η Alphabet Inc της Google δημοσίευσε την Πέμπτη αναφορές για 131 χώρες, οι οποίες δείχνουν εάν οι επισκέψεις σε καταστήματα, πάρκα και χώρους εργασίας μειώθηκαν τον Μάρτιο, μετά και την επιβολή έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό απ΄τις κυβερνήσεις.
Η ανάλυση από την Google των δεδομένων της τοποθεσίας από τα δισεκατομμύρια των τηλεφώνων των χρηστών της αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμη, προκειμένου να βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να αξιολογήσουν αν οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τους όρους της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που εκδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αναφορές της Google παρουσιάζουν γραφήματα που συγκρίνουν τις επισκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες σε σταθμούς μετρό, τρένων και λεωφορείων, παντοπωλεία και άλλες ευρείες κατηγορίες θέσεων σε μία περίοδο πέντε εβδομάδων.
Σε ορισμένες χώρες, η Google παρουσιάζει και περιφερειακά δεδομένα, όπως γίνεται σε επίπεδο κομητείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Facebook Inc (FB.O), η οποία όπως και η Google έχει δισεκατομμύρια χρήστες, μοιράστηκε δεδομένα τοποθεσίας με μη κυβερνητικούς ερευνητές που παράγουν παρόμοιες αναφορές σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων δεν δημοσίευσε κάποια ευρήματα. Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως ενώ ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 52.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Οι ειδικοί των λοιμωδών νοσημάτων ανέφεραν ότι η ανάλυση των μετακινήσεων σε ομάδες ανά ηλικία, εισόδημα και άλλα δημογραφικά στοιχεία, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση των ανακοινώσεων των υπηρεσιών υγείας. Η Google, η οποία ενσωματώνει τα δημογραφικά στοιχεία από τη χρήση του διαδικτύου των χρηστών καθώς και ορισμένα δεδομένα που δόθηκαν κατά την εγγραφή στις υπηρεσίες Google, δήλωσε ότι δεν αναφέρει δημογραφικά στοιχεία. Η εταιρεία πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήταν ανοικτή η συμπερίληψη πρόσθετων πληροφοριών και χωρών στις εκθέσεις παρακολούθησης. «Αυτές οι αναφορές έχουν αναπτυχθεί για να είναι χρήσιμες ακολουθώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα και τις πολιτικές απορρήτου», γράφουν οι Dr. Karen DeSalvo, επικεφαλής υγειονομικής υπηρεσίας της Google Health και Jen Fitzpatrick, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google Geo. Από την πλευρά της η Google δήλωσε ότι δημοσίευσε τις εκθέσεις για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το τι παρείχε στις δημόσιες αρχές, δεδομένης της παγκόσμιας συζήτησης που προέκυψε σχετικά με την εξισορρόπηση μεταξύ της παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής και της ανάγκης πρόληψης περαιτέρω κρουσμάτων.
Η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες ζήτησαν από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες για να παρακολουθήσουν τη συμμόρφωσή τους με την καραντίνα, αλλά οι ακτιβιστές και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ατομικές ελευθερίες. Τα δεδομένα στις αναφορές της Google προέρχονται από χρήστες που ενεργοποίησαν τη λειτουργία «Ιστορικό τοποθεσίας» της Google στις συσκευές τους. Η εταιρεία δήλωσε ότι υιοθέτησε τεχνικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί κανένα άτομο μέσω των νέων εκθέσεων. Οι διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Καλιφόρνια, του Τέξας, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας βοήθησαν στην ενημέρωση των κοινών δεδομένων, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η Google. Η εταιρεία αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει εάν έλαβε νομικά αιτήματα για την ανταλλαγή λεπτομερέστερων δεδομένων προκειμένου να βοηθήσει με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πηγή: www.lifo.gr