Το ΕΚΑΔ δημοσίευσε ένα άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες για την δημοφιλή εφαρμογή Zoom που τις μέρες της καραντίνας απογειώθηκε ως προς την χρήση της.

H εφαρμογή- υπηρεσία τηλεδιάσκεψης zoom επιτρέπει τη σύνδεση έως και 100 ατόμων ταυτόχρονα και την ανταλλαγή εικόνας και ήχου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο. Το αναγκαίο λογισμικό παρέχεται δωρεάν και ποικίλει ανάλογα με το μέσο σύνδεσης.

Η Πολιτική Απορρήτου του Zoom δηλώνει ότι ?Το Zoom δεν επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 16 ετών να εγγραφούν με δικούς τους λογαριασμούς? . Κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού ζητείται από τους χρήστες η ημερομηνία γέννησής τους, αλλά δεν γίνεται καμία άλλη επαλήθευση ηλικίας. Ωστόσο, δεν απαιτείται από τους χρήστες να δημιουργήσουν λογαριασμό Zoom για να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη Zoom.


Χαρακτηριστικά

Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα του δίνει έναν προσωπικό υπερσύνδεσμο για τη δική του διαδικτυακή συνάντηση τον οποίο μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Στα πλεονεκτήματα θα αναφέρουμε:

  • τη φιλικότητα προς το χρήστη,
  • την πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας,
  • το ψηφιακό whiteboarding και
  • τη δυνατότητα που δίνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα κλικ, να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο αλλά και να βλέπουν/ακούν την εγγραφή της προηγούμενης συνάντησης ξανά, όποτε επιθυμούν ή κριθεί απαραίτητο.

Ασφάλεια εφαρμογής

Όπως με οποιαδήποτε εφαρμογή ή πλατφόρμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί και τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση της. Το Zoom, το οποίο κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες νέους χρήστες κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων, ότι:

  • στέλνει δεδομένα των χρηστών στο Facebook,
  • καθιστά τους χρήστες Mac ευάλωτους σε χάκερ που μπορούν να παγιδέψουν το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή του χρήστη (κατηγορία που προέρχεται από τον πρώην χάκερ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας-NSA των ΗΠΑ),
  • παραπλανητικά έχει ισχυριστεί πως διαθέτει πλήρη κρυπτογράφηση (end-to-end),
  • επιτρέπει στους «διοργανωτές» των βιντεοδιασκέψεων να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες κ.α.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Έρικ Γιουάν, ο οποίος δημιούργησε το Zoom το 2011, ζήτησε μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιό του συγγνώμη που η πλατφόρμα δεν υπήρξε όσο έπρεπε ασφαλής έως τώρα και δεσμεύθηκε να αντιμετωπισθούν τα όποια ζητήματα. Δικαιολογήθηκε ότι η χρήση του Zoom ξεπέρασε κάθε προσδοκία πριν την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς «εκτοξεύθηκε μέσα σε μια νύχτα». Όπως είπε, «στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ο μέγιστος αριθμός ημερήσιων χρηστών, δωρεάν και με συνδρομή, ήταν περίπου δέκα εκατομμύρια, ενώ φέτος τον Μάρτιο ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια».

 Απόρρητο συνάντησης

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές πληροφορίες δεν κοινοποιούνται σε δημόσιο χώρο και να εξετάζεται  ποιος λαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με μια συνάντηση και πώς κοινοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Οι συσκέψεις Zoom έχουν πλέον ενεργοποιημένη την πρόσβαση με κωδικό πρόσβασης από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση πρέπει να εισέλθουν στο ID της σύσκεψης και να βάλουν κωδικό για να αποκτήσουν πρόσβαση. Ωστόσο, το url της σύσκεψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες για να συμμετάσχουν στη συνάντηση και χωρίς τον κωδικό πρόσβασης.

 Αίθουσα αναμονής

  Η λειτουργία «αίθουσα αναμονής» είναι μια εικονική περιοχή κράτησης που εμποδίζει τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη έως ότου τους αποδεχτεί ο οικοδεσπότης  και τους δώσει πρόσβαση. Αυτή η ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για συσκέψεις Zoom.

Lock meeting

 Το κλείδωμα μιας σύσκεψης που έχει ξεκινήσει περιορίζει τη συμμετοχή νέων χρηστών ακόμη και αν έχουν το αναγνωριστικό και τον κωδικό πρόσβασης της σύσκεψης.

 Στοιχεία ελέγχου οθόνης

Για να αποτρέψετε τους συμμετέχοντες να πάρουν τυχαίο έλεγχο της οθόνης, οι κεντρικοί υπολογιστές μπορούν να περιορίσουν τις άδειες χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου. Αυτό μπορεί να προσαρμοστεί τόσο πριν από τη συνάντηση όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

 Συντονισμός και διαχείριση συμμετεχόντων

Το Zoom προσφέρει μερικά χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο της τηλεδιάσκεψης που περιλαμβάνουν την παροχή δυνατότητας στους οικοδεσπότες να απενεργοποιούν το βίντεο του συμμετέχοντα, να απενεργοποιούν τους συμμετέχοντες, να απενεργοποιούν τη μεταφορά αρχείων και να απενεργοποιούν την ομαδική ή ιδιωτική συνομιλία.


Συμβουλές για γονείς

  • Εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις της εφαρμογής και εκτελέστε τις λειτουργίες ασφάλειας μαζί με το παιδί σας: https://support.zoom.us/hc/en-us
  • Χρησιμοποιήστε ασφαλείς ρυθμίσεις απορρήτου, υπενθυμίστε στο παιδί σας να μοιράζεται συνδέσμους συνάντησης με φίλους και να αποφεύγει να μοιράζεται συνδέσμους σε κοινωνικά μέσα. Χρησιμοποιήστε έναν νέο κωδικό πρόσβασης για κάθε σύσκεψη ζουμ.
  • Καλό είναι πριν τη συμμετοχή του παιδιού σε τέτοιου είδους συσκέψεις να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το τι είδους πράγματα επιτρέπεται να κάνει κοινή χρήση στο διαδίκτυο και για το ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να μοιράζεται
  • Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί ότι μπορεί και πρέπει να σας μιλήσει εάν συναντήσει κάτι ακατάλληλο ή ενοχλητικό στο διαδίκτυο

Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/nea/zoom/