Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Backup εορτάζεται στις 31 Μαρτίου, ακριβώς μία μέρα πριν την Πρωταπριλιά και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες υπολογιστών και κινητών, να δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.

Τι είναι το Backup;

Κατ΄ αρχάς να ορίσουμε ότι ως backup εννοούμε την αντιγραφή αρχείων σ΄ ένα μέσο αποθήκευσης διαφορετικό από το χρησιμοποιούμενο. Δηλαδή αν στον υπολογιστή αποθηκεύετε τα πάντα στον σκληρό δίσκο, στο backup θα αποθηκεύσετε τα αντίγραφα σ΄ ένα usb-stick, σ΄ ένα δεύτερο σκληρό δίσκο κ.α. Αν έχετε όλες τις εικόνες σας ανεβασμένες στο Google Drive, στο backup τις κατεβάζετε και τις αποθηκεύετε σ΄ ένα εξωτερικό δίσκο κ.α.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να χάσω πολύτιμα αρχεία;

Πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι πιστεύετε. Οι πιο πιθανοί λόγοι για να χάσετε αρχεία είναι:

  • βλάβη του υπολογιστή (σκληρού δίσκου)/κινητού
  • κλοπή της συσκευής (εξαιρετικά συνηθισμένα ειδικά σε κινητά/tablets)
  • ιοί και ειδικότερα ιοί της κατηγορίας ransomware. Μολύνουν τον υπολογιστή σας, κρυπτογραφούν τα αρχεία σας και ζητούν να  πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό για να τα επανακτήσετε
  • “χακάρισμα” των λογαριασμών σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αποθήκευσης δεδομένων σε υπηρεσίες cloud
Εικόνα από την ιστοσελίδα http://www.worldbackupday.com/en
Εικόνα από την ιστοσελίδα http://www.worldbackupday.com/en

Τι είναι όμως η Παγκόσμια Ημέρα … αντιγράφων ασφαλείας;

Είναι μια ημέρα για την ευαισθητοποίηση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη δημιουργία backup αρχείων των υπολογιστών τους.

Χρησιμοποιώ υπηρεσίες cloud, χρειάζεται να κάνω backup;

Η αποθήκευση στο cloud είναι ένα θετικό βήμα.  Αλλά το “σύννεφο” δεν θα πρέπει να είναι το μόνο μέρος που αποθηκεύετε δεδομένα. Με τα αντίγραφα ασφαλείας, ο στόχος είναι να αποφεύγεται ένα μοναδικό σημείο αποτυχίας. Αυτό που πρέπει να θυμάστε με τις υπηρεσίες cloud είναι ότι θα πρέπει να έχετε και άλλο αντίγραφο κάπου αλλού (π.χ. σε εξωτερικό δίσκο).

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές υπηρεσίες cloud επιτρέπουν να κατεβάσετε ένα αντίγραφο όλων όσων έχετε αποθηκεύσει εκεί. Η Google π.χ. διαθέτει συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και η Facebook σας επιτρέπει να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, σε ένα μεγάλο αρχείο.

Ποια αρχεία πρέπει να κάνω backup;

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφτείτε ένα λεπτό τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Ποιες είναι οι φωτογραφίες ή τα βίντεο ή τα έγγραφα που είναι τα πια σημαντικά; “Τι θα με στεναχωρούσε να χάσω αν απωλέσω κάποια αρχεία για πάντα;” Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας – πόσα από αυτά τα αρχεία υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος; Πόσες φωτογραφίες έχετε στο τηλέφωνό σας, και πουθενά αλλού – ή πόσα από τα σημαντικά έγγραφα σας είναι μόνο στο Google Drive, για παράδειγμα; Μόλις εντοπίσετε ποια σημαντικά αρχεία είναι σε κίνδυνο, κάντε ένα αντίγραφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τρέξετε το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που συνοδεύει τον υπολογιστή σας, ή να ανεβάσετε φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας στο Dropbox, ή κατεβάζοντας ένα αντίγραφο όλων των Facebook φωτογραφιών σας και να τις αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας.

Πηγές : http://www.worldbackupday.com/en

http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/parents/item/376-wd