Ο Γονικός έλεγχος (Parental Control) είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο δίνει στους γονείς την δυνατότητα να περιορίζουν την πλοήγηση του παιδιού στο διαδίκτυο και την αλόγιστη χρήση ψηφιακών μέσων. Οι δυνατότητες των προγραμμάτων γονικού ελέγχου ποικίλλουν. Μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με το πρόγραμμα:

Περιορισμούς:

– των σελίδων στις οποίες το παιδί έχει πρόσβαση
– του χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή
– των παιχνιδιών τα οποία μπορεί να παίξει
– των εγκατεστημένων προγραμμάτων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει
– των επαφών από τις οποίες δέχεται e-mails

Έλεγχους – ενημερώσεις:

– έλεγχος των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτεται
– ειδοποίηση για προσπάθεια πρόσβασης σε απαγορευμένη σελίδα (που έχει οριστεί από τον γονέα)
– έλεγχος των επαφών με τις οποίες συνομιλεί στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.)
– ενημέρωση για χρήση απαγορευμένων λέξεων στα κοινωνικά δίκτυα (για παράδειγμα: αυτοκτονία, αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, κ.λ.π.)

Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων προγραμμάτων, πολλά εκ των οποίων διατίθενται δωρεάν. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να εγκαταστήσετε το βέλτιστο για εσάς.

Εικόνα από http://webterior.gr

Λίστα με δωρεάν προγράμματα γονικού ελέγχου

 

Χρήσιμα apps για την παρακολούθηση της δραστηριότητας σε κινητά και tablets προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι εφαρμογές μας επιτρέπουν  να καταγράψουμε τις ώρες που δαπανούμε εμείς ή τα παιδιά μας σε συγκεκριμένες εφαρμογές (Fecebook, Instagram κ.α.)  και να προσπαθήσουμε να θέσουμε όρια. Οι εφαρμογές  διαθέτουν έξυπνες ρυθμίσεις για την υπενθύμιση των ορίων που έχουμε θέσει. Ιδιαίτερα χρήσιμο για γονείς μπορεί να είναι το AppDetox.

 

Apps για κινητά/tablets: Προτάσεις του ΕΚΑΔ

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οποιαδήποτε τεχνική και να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή δεν προσφέρει  100% προστασία για τα παιδιά. Η καλύτερη προστασία εξασφαλίζεται από την  προσωπική επικοινωνία μαζί τους και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρείτε είναι:

? Να ενημερώνεστε για το διαδίκτυο γενικότερα, τη λειτουργία και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και των εφαρμογών που συνηθίζουν να επισκέπτονται και να χρησιμοποιούν τα παιδιά, για τα κοινωνικά δίκτυα, και φροντίστε να έχετε κατ’ ελάχιστον επαρκείς γνώσεις για να αντιλαμβάνεστε τις ενέργειές τους.
? Ο υπολογιστής πρέπει πάντα να είναι σε κοινή θέα και όχι στο δωμάτιο του παιδιού ?ιδιαίτερα για τις μικρότερες ηλικίες.
? Συμφωνήστε με το παιδί τις ώρες που θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για διασκέδαση.
? Συμβουλεύστε το να μην μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες και κυρίως φωτογραφίες.
? Να είστε προσιτοί και να το παροτρύνετε οτιδήποτε το προβληματίσει ή το φοβίσει να το μοιραστεί μαζί σας πριν κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
? Να είστε διακριτικοί με τις τεχνικές ελέγχου, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν αντίθετα ?να θεωρήσει, δηλαδή, το παιδί ότι το παρακολουθείτε.

Πηγές: http://www.mama365.gr/