Πόσες φορές  δεν έχουμε πατήσει «Αποδοχή» σε terms and conditions όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά μια εφαρμογή ή χρησιμοποιούμε μια (δωρεάν συνήθως) υπηρεσία χωρίς να έχουμε διαβάσει τους όρους;

Πέρα από αυτό,  αν ψάξετε θα δείτε ότι έχετε δώσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες (επαφές, μηνύματα, μικρόφωνο, κάμερα) σε διάφορες εφαρμογές χωρίς να το έχετε καταλάβει. Όπως και τα location services σας, είναι πολύ πιθανό να είναι ανοιχτά και πάντα «πρόθυμα» να δώσουν την τοποθεσία σας σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο. 

Μετά το σκάνδαλο με το Facebook και την Cambridge Analytica, διάφοροι χρήστες και δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν λίγο παραπάνω τι στοιχεία κρατάνε οι τεχνολογικοί κολοσσοί από τα τηλέφωνά μας και τους υπολογιστές μας. 

Και τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά

Πριν όμως διαβάσετε, να θυμάστε πάντα μια μεγάλη αλήθεια του marketing:

«Αν το προϊόν διατίθεται δωρεάν, τότε μάλλον εσύ είσαι το προϊόν».

Ας δούμε λοιπόν μερικά από όσα ξέρει η Google για εμάς:

  • Η Google αποθηκεύει την τοποθεσία σας (αν βέβαια την έχετε ενεργοποιήσει) κάθε φορά που ανοίγετε το τηλέφωνό σας! Έτσι μπορείτε να δείτε με χρονολογική σειρά, αναλυτικά που πήγατε από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε την Google στο τηλέφωνό σας! Δείτε το δικό σας εδώ.
  • Η Google αποθηκεύει το ιστορικό αναζήτησης σε όλες τις συσκευές σας σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, οπότε ακόμα για παράδειγμα και αν διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης από το κινητό σας τηλέφωνο, η Google συνεχίζει να αποθηκεύει τα πάντα μέχρι να τα διαγράψετε οι ίδιοι από όλες τις συσκευές σας και τους υπολογιστές σας! Δείτε το δικό σας activity εδώ.

  • Η Google δημιουργεί ένα προφίλ διαφήμισης βασισμένο στις πληροφορίες σας συμπεριλαμβανομένου του μέρους που ζείτε, του φύλου σας, της ηλικίας σας, των χόμπι σας, της δουλειά σας, των πολιτικών σας πεποιθήσεων, της οικογενειακής σας κατάστασης, ακόμα και του βάρους σας! Δείτε το δικό σας προφίλ εδώ.

  • Η Google αποθηκεύει πληροφορίες για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, πού τις χρησιμοποιείτε και με ποιους χρησιμοποιείτε! Για παράδειγμα με ποιον μιλάτε στο Facebook, σε ποιες χώρες μιλάτε, μέχρι και ποια ώρα πηγαίνετε για ύπνο. Για δείτε εδώ το δικό σας.

  • Η Google αποθηκεύει όλο το ιστορικό σας στο YouTube. Σιγά το κακό θα μας πείτε. Αλλά όμως, με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν αν είστε γονέας, εάν είστε δημοκράτης, αν έχετε κατάθλιψη, αν είστε χαρούμενος, αν σας αρέσουν τα μπουζούκια ή οι συναυλίες κ.α, και έτσι σας «σερβίρει» και τις ανάλογες διαφημίσεις.Δείτε το δικό σας.

    Τέλος, η Google σας προσφέρει την επιλογή να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα που αποθηκεύει εκείνη σχετικά με εσάς. Αν λοιπόν ζητήσετε να τα κατεβάσετε, θα μείνετε έκπληκτοι με το μέγεθος του αρχείου καθώς το μέγεθός του θα ξεπερνά τα 2-3 GB! Και εκεί υπάρχουν όλα: το Calendar σας, τα Google Hangout σας, το ιστορικό τοποθεσίας σας, η μουσική που ακούτε, τα βιβλία που έχετε αγοράσει, τα chats που βρίσκεστε, τα sites που έχετε δημιουργήσει, τα τηλέφωνα που έχετε στην κατοχή σας, τα share που έχετε κάνει στο Internet, ακόμα και πόσα βήματα περπατάτε μέσα σε μια μέρα! Κυριολεκτικά όλη η ζωή σας! Κατεβάστε το δικό σας εδώ.

 

Και το Facebook βέβαια δεν είναι πολύ πίσω. Ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου που μπορεί να έχετε κάνει (πριν ή μετά το τελευταίο σκάνδαλο), το Facebook γνωρίζει πολλά για εσάς. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Σίγουρα, όμως, γνωρίζει κάθε πληροφορία που εσείς οι ίδιοι το ταΐσατε. Κρατάει στην μνήμη του κάθε βόλτα που πήγατε και κάθε κλικ που έκανε η κάμερά σας για όσες φωτογραφίες ανεβάσατε.

  • Το Facebook αποθηκεύει τα πάντα, από τα emoji και τα αυτοκόλλητα που έχετε στείλει σε chat μέχρι τα σημεία από τα οποία έχετε κάνει login. Σε ειδοποιεί, άλλωστε, όταν κάνεις login από καινούργιο τόπο ή άγνωστο, για εκείνο, υπολογιστή.
  • Το Facebook γνωρίζει κάθε μήνυμα που έχετε στείλει, ή σας έστειλαν. Κάθε αρχείο που έχετε στείλει, ή σας έστειλαν. Όλες τις επαφές στο τηλέφωνό σας και όλα τα ηχητικά μηνύματα που έχετε λάβει ή στείλει.
  • Έχει επίσης αποθηκεύσει όλες τις εφαρμογές που έχετε συνδέσει με αυτό, έτσι ώστε να μπορεί να μαντέψει εάν ενδιαφέρεστε για την μαγειρική ή την πολιτική. Εάν προτιμάτε τους σκύλους από τις γάτες. Όλα τα τεστ προσωπικότητας που έχετε κάνει, και τα αποτελέσματά τους.
  • Τα δεδομένα που συλλέγει περιλαμβάνουν επίσης την πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού σας ανά πάσα στιγμή.
  • Επίσης, τα παιχνίδια που έχετε παίξει, αθώα και πονηρά, τα ραντεβού στο ημερολόγιό σας, το ιστορικό αναζήτησης, το ιστορικό περιήγησης, και το βασικότερο, σε ποιες διαφημίσεις έχετε κλικάρει.
  • Εννοείται ότι δεν το σκεφτόμαστε να ρωτήσουμε εάν ξέρει που έχετε κάνει Like, ή μετά αποφασίσατε να το πάρετε πίσω και να στείλετε μια καρδιά ή ένα wow! Ποιες σελίδες σας αρέσουν, ακόμα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ακούτε.
  • Εάν θέλετε να δείτε τα δικά σας δεδομένα μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση τους από εδώ.

Και το πιο τρομακτικό βέβαια είναι ότι εμείς έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας στην Google και στο Facebook και σε άλλες υπηρεσίες ή social networks για να αποθηκεύουν και να κάνουν ό,τι θέλουν τα προσωπικά μας δεδομένα.

Οπότε την επόμενη φορά που ανυπομονείτε να δοκιμάσετε μια νέα εφαρμογή ή μια υπηρεσία, ρίξτε μια ματιά πριν στους όρους και τις προϋποθέσεις πριν πατήσετε «Αποδέχομαι».

 

Αν θέλετε να ψάξετε τι πρόσβαση στα δεδομένα σας έχουν οι διάφορες εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες και πως μπορείτε να προστατευτείτε, διαβάστε τον εξαιρετικό οδηγό του ΕΚΑΔ:

Προστασία της Ιδιωτικότητας κατά τη χρήση εφαρμογών