Βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας

Το Be Internet Awesome είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα διασκεδαστικό και δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι που ονομάζεται Interland και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να διδάξει στα παιδιά πώς να είναι ασφαλείς και υπεύθυνοι εξερευνητές του διαδικτυακού κόσμου. Το παιχνίδι διδάσκει στα παιδιά τα βασικά της ψηφιακής πολιτότητας και ασφάλειας ώστε να εξερευνούν τον ψηφιακό κόσμο με αυτοπεποίθηση.

Απευθύνεται σε μαθητές 5-11 ετών και προς το παρόν είναι διαθέσιμο  στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα ιταλικά και άλλες γλώσσες αλλά όχι στα ελληνικά.

Μέσα από 4 διαφορετικές πίστες τα παιδιά μαθαίνουν βασικά στοιχεία για την ψηφιακή ασφάλειά τους. Πιο αναλυτικά:

  • το ?Tower of Treasure?, βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης,
  • το ?Reality Rever? περιέχει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που τα βοηθούν να προσδιορίσουν ποιον και τι πρέπει να εμπιστευτούν όταν είναι online στο διαδίκτυο,
  • το «Kind Kingdom» εκπαιδεύει τα παιδιά στο να συμπεριφέρονται σωστά στο Διαδίκτυο, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αποτελεί πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του cyberbullying και
  • το ?Mindful Mountain?, εστιάζει στο να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν την έννοια της φιλίας στο διαδίκτυο και να μοιράζονται πληροφορίες μόνο με άτομα που εμπιστεύονται.

Παίξτε το παιχνίδι κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου