Το  Deep Learning για τις μηχανές αποτελεί ένα πεδίο έρευνας που επιχειρεί να… βάλει μυαλό στις μηχανές. Προσπάθεί δηλαδή να μιμηθεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο ο οποίος μπορεί στη στιγμή να κατανοεί τι βλέπει και τι ακούει, χάρη στις συνάψεις των εγκεφαλικών μας νευρώνων. Στην επιστήμη της πληροφορικής, το Deep Learning επιχειρεί να αξιοποιήσει χιλιάδες πυρήνες επεξεργαστικής ισχύος για να υποβάλλει τις μηχανές στην διαδικασία της μάθησης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς χρησιμοποιεί διαφορετικά στρώματα μάθησης που μιμούνται τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το ενδιαφέρον για το Deep Learning πηγάζει από  εταιρίες-κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και η Apple. Ιδιαίτερα η Google  έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και εφαρμόζει ήδη το Deep Learning σε εφαρμογές όπως το Google Translate, Google Photos Apps και φυσικά τη μηχανή αναζήτησής της, οι οποίες αξιοποιούν νευρονικά δίκτυα.

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο (στα αγγλικά) για το Deep Learning από έναν εξέχοντα επιστήμονα στον τομέα, τον Yann LeCun, ο οποίος συνεργάζεται με την Facebook Inc. από τα τέλη του 2013 και συνέβαλε στην ανάπτυξη του ψηφιακού βοηθού που ετοιμάζει η εταιρεία, τον Facebook M. Στο βίντεο περιγράφεται η εξέλιξη του Deep Learning, οι υπάρχουσες δυσκολίες καθώς και κάποιες επιτυχίες του.

Επόμενος στόχος σύμφωνα με τον ομιλητή: Η μάθηση από τους υπολογιστές χωρίς την ανθρώπινη εποπτεία (unsupervised learning)!

https://www.youtube.com/watch?v=R7TUU94ir38&feature=youtu.be

Μετά το 17ο λεπτό, μπορείτε να δείτε πως ο M «έβαλε μυαλό», αρκετό για να αναγνωρίσει πρόσωπα, χρώματα, περιβάλλοντα.

Πηγές : http://tech.in.gr,  http://www.techworld.com