Όλοι έχουμε ακουστά το Linux, ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από μία κοινότητα προγραμματιστών και διατίθεται ελεύθερα. Σήμερα το Linux κυριαρχεί στα κινητά τηλέφωνα (καθώς το Android στηρίχθηκε στο Linux), στους υπερυπολογιστές και στους servers που ρυθμίζουν το Διαδίκτυο. Τελευταίο προπύργιο έχει απομείνει η ευρεία χρήση του από τους οικιακούς χρήστες. Καθώς οι περισσότεροι προσωπικοί υπολογιστές διατίθενται με προεγκατεστημένα τα Windows, η πλειονότητα των χρηστών αρκείται/καλύπτεται με αυτά και δεν προχωρά παραπέρα.

Αρχικός δημιουργός του ήταν ο Linus Torvalds, ο οποίος έγραψε τον βασικό κώδικα για τον πυρήνα στα φοιτητικά του χρόνια στο Ελσίνσκι. Σε μία κίνηση που έμεινε στην ιστορία, ανέβασε στο Διαδίκτυο τον κώδικα που είχε γράψει προσκαλώντας άλλους προγραμματιστές να τον δουν και να του στείλουν παρατηρήσεις. Σύντομα δημιουργήθηκε μία κοινότητα που ανέπτυξε συνεργατικά το Linux. Κάντε κλικ εδώ,για να διαβάσετε την ιστορία του Linux.

Δείτε παρακάτω μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε ο Linus Torvalds στον Chris Anderson τον Φεβρουάριο του 2016 στο TED.