Social_Media_and_children_photoΕίστε από εκείνους τους γονείς που συνηθίζουν να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους με τους φίλους τους στο διαδίκτυο; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να «ανεβάσετε» κάποια φωτογραφία του παιδιού σας σκεφτείτε το καλύτερα.

Με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών για διαδικτυακά ραντεβού αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εικόνες παιδιών που ανεβαίνουν στον ιστό, συνήθως από τους γονείς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών.

Η επίτροπος για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών (OCEC) Kellie Britnell υποστηρίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστο εικόνες παιδιών στο διαδίκτυο με ρούχα ή χωρίς, να καταλήγουν στα χέρια παιδόφιλων. «Πολλές φορές οι αρχές που ασχολούνται με τον εντοπισμό περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαπιστώνουν ότι οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί αρχικά σε κοινωνικά δίκτυα. Τα παιδιά δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι γυμνά. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενεργοποιήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις έτσι ώστε ό,τι δημοσιεύουμε να μην είναι ορατό από τον οποιονδήποτε αλλά μόνο από τους στενούς μας φίλους ή όσους εμπιστευόμαστε.»

Η κ. Britnell επισημαίνει ότι συνήθως οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους έχοντας τις καλύτερες προθέσεις αλλά οι αποδέκτες είναι πολλοί και δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι είδους άνθρωποι είναι.

Ένα άλλο φαινόμενο της εποχής είναι ότι οι χωρισμένοι γονείς χρησιμοποιούν τις εικόνες των παιδιών τους για να «διαφημίσουν» τους εαυτούς τους σε εφαρμογές διαδικτυακών ραντεβού όπως είναι το Tinder! «Δυστυχώς δεν είναι έγκλημα το να είσαι χαζός» τονίζει η κ. Britnell.

Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Γαλλία με την γαλλική νομοθεσία να προβλέπει πρόστιμα ή χρόνο φυλάκισης για  όσους γονείς επιμένουν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους?

Τα «θύματα» μπορούν μεγαλώνοντας να τους κάνουν μήνυση, για έκθεση προσωπικών δεδομένων ή επικαλούμενοι ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Υπό τη γαλλική νομοθεσία λοιπόν, οι γονείς μπορεί να τιμωρηθούν με ένα χρόνο φυλάκιση ή πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί ότι δημοσίευσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής άλλων, ακόμη κι αν πρόκειται για τα παιδιά τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

«Σε λίγα χρόνια, τα παιδιά εύκολα θα μπορούν να πάνε τους γονείς τους στο δικαστήριο για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τους από μικρότερη ηλικία», δήλωσε στην Le Figaro ο Ερίκ Ντελκρουά, ειδικός στη νομοθεσία του διαδικτύου.

Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς της Γαλλίας, τα παιδιά που μηνύουν τους γονείς τους για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής μπορούν να κερδίσουν σημαντική αποζημίωση. «Συχνά κριτικάρουμε τους νέους για τη διαδικτυακή συμπεριφορά τους, αλλά και οι γονείς δεν είναι καλύτεροι», σημείωσε ο Ντελκρουά.

Οι άνθρωποι, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να σκέφτονται το πώς τα παιδιά τους θα αισθανθούν μεγαλώνοντας, για τις φωτογραφίες τους ως βρέφη ή έφηβοι οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα παιδιά, σε συγκεκριμένες φάσεις, δεν θέλουν να τα φωτογραφίζουν και κυρίως να δημοσιεύονται αυτές οι φωτογραφίες», τόνισε ο Ντελκρουά.

Πρόσφατα, η γαλλική αστυνομία προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο παιδόφιλων οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο παιδιά, έχοντας δει οικογενειακές φωτογραφίες online. Μάλιστα ο Τζέρι Πάρικ, αντιπρόεδρος του Facebook, παραδέχθηκε ότι το Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός συστήματος που θα προειδοποιεί τους γονείς που έχουν βάλει online φωτογραφίες παιδιών, χωρίς να θέτουν περιορισμούς στο ποιοι μπορούν να τις δουν.

 

Κίνδυνοι από την ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο

  • Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που περιηγείται στο διαδίκτυο. Μπορεί άνετα ο οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.
  • Από μια φωτογραφία μπορεί ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο παιδεραστής αλλά και κακόβουλος, να αντλήσει προσωπικά στοιχεία για το παιδί και στη συνέχεια να το βλάψει. Π.χ από μια φωτογραφία στο σχολείο ή στη γειτονιά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τους χώρους που συχνάζει το παιδί.
  • Μια φωτογραφία του παιδιού αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα ευνοεί τις συνθήκες ώστε το παιδί να γίνει θύμα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying).
  • Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.
  • Μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.
  • Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τους όταν εμείς αναρτούμε τις φωτογραφίες τους;

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών

  • Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει. Θα διαγραφούν μεν από τη σελίδα σας αλλά θα παραμείνουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.
  • Όσες φωτογραφίες έχουν «ποστάρει» άλλοι και έχουν κάνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιο σας. Δεν μπορείτε να τις διαγράψετε, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εκείνος που τις δημοσίευσε.
  • Αν θέλετε να συνεχίσετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες, επιλέξτε τουλάχιστον από τις ρυθμίσεις ασφαλείας την επιλογή να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων σας).
  • Επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μια φωτογραφία έτσι ώστε αν είναι και τα παιδιά σας μαζί, να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε πριν δημοσιευτεί.
  • Ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.

Πηγές : http://saferinternet4kids.gr

http://techit.gr/2016/12/apofasi-seismos-poini-filakisis-facebook/

https://www.wsj.com/articles/should-parents-post-photos-of-their-children-on-social-media-1463968922