Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) κέρδισε το αντίστοιχο του Nobel βραβείο για τον κόσμο των υπολογιστών. Η Association of Computing Machinery, η οποία επιλέγει έναν άνθρωπο που έχει σημαντική προσφορά στον κόσμο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, με διαχρονικό χαρακτήρα, ανακοίνωσε ότι το φετινό βραβείο θα δοθεί στον Sir Tim Berners-Lee. Το βραβείο τιμά τον Alan Turing, τον άνθρωπο που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο προσφέρει η Google.

Ο Sir Tim Berners-Lee, σήμερα 61 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται επάνω στο project που θα εξελισσόταν μελλοντικά στο σημερινό Web το 1989, όντας απογοητευμένος από την ποσότητα των διαφορετικών υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές του CERN. Όλα ξεκίνησαν με την εξής απλή ερώτηση: Δεν θα ήταν υπέροχο αν όλα αυτά τα συστήματα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να θεωρηθούν μέρη ενός μεγαλύτερου συστήματος;

Ο πρώτος web server στήθηκε στο CERN για να φιλοξενήσει έναν τηλεφωνικό κατάλογο και για να έχουν πρόσβαση σε αυτόν χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένας web browser. Η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε γρήγορα έξω από το CERN και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Δείτε εδώ την πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία, η οποία παραμένει ενεργή από το 1991 στο CERN.

Να σημειωθεί ότι ο Sir Tim Berners-Lee είναι υπεύθυνος για την ίδρυση του World Wide Web Consortium για τη θέσπιση των Web Standards, αλλά και του World Wide Web Foundation για την εξάπλωση του Web σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα ο Sir Tim Berners-Lee, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 ετών από την υποβολή της πρότασής του για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποία αναφέρει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο σήμερα:

  • απώλεια ελέγχου προσωπικών δεδομένων
  • διάδοση ψευδών ειδήσεων
  • πολιτική διαφήμιση στο διαδίκτυο

Διαβάστε στα αγγλικά  το άρθρο “Three challenges for the web, according to its inventor”.

Πολύ αξιόλογο είναι και το παρακάτω βίντεο όπου περιγράφεται με πολύ απλούς όρους τι είναι ο Παγκόσμιος Ιστός (υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι).

 

Πηγές: http://www.techgear.gr

World Wide Web Foundation