Deep Web και Dark Web: τι ακριβώς είναι;
Γύρω από τις τεχνολογίες των «Deep Web» και «Dark Web» κυκλοφορεί μια μεγάλη παραφιλολογία εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να γίνεται η αναπαραγωγή των ίδιων ανακριβειών από παντού. Στο παρακάτω άρθρο γίνεται μία προσπάθεια να εξηγηθούν με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς είναι αυτά, προκειμένου να σταματήσει όλη αυτή η αν μη τι άλλο αστειότητα και άγνοια.
Θα έχετε διαβάσει τόσα για το Deep Web και το Dark Web που ίσως θεωρείτε ότι έχετε μια καλή άποψη περί αυτών. «Έγκυρες» ιστοσελίδες τα γράφουν άλλωστε και διάφορα «ενημερωτικά» μέσα.
Στην πραγματικότητα όμως, όλα όσα έχετε διαβάσει δεν είναι παρά απόλυτα επιφανειακή προσέγγιση του θέματος και ανακύκλωση της άγνοιας γύρω από αυτό. Συνηθίζεται όταν κάποιος γράφει για κάτι που δεν καταλαβαίνει. Στην καλύτερη περίπτωση, όταν ο γράφων θέλει να φανεί «διαβασμένος», απλά αναπαράγει τη Wikipedia. Παρατηρήστε το και θα εντοπίσετε τις ομοιότητες στα άρθρα του είδους.
Τα «επίπεδα» του Διαδικτύου
Θα ξεκινήσουμε αναφέροντας πως το Διαδίκτυο δεν είναι ενιαίο αλλά αποτελείται από οκτώ επίπεδα.
Τα πρώτα δύο συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που αποκαλούμε «Επιφανειακό» Διαδίκτυο και είναι άμεσα προσβάσιμα από όλους. Μέσω των σημερινών τεχνολογιών μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και το 5ο επίπεδο. Τουλάχιστον οι προχωρημένοι, αφού συνήθως οι καθημερινοί χρήστες σταματούν περίπου στο 3ο επίπεδο, καθώς δε γνωρίζουν τις τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των βαθύτερων επιπέδων.
Αυτό που γνωρίζουμε ως «Deep Web» αρχίζει στο 4ο επίπεδο. Επειδή είναι χώρος που κυριαρχείται από παρανομία κάθε είδους και υλικό για αρρωστημένες ορέξεις, το επίπεδο αυτό αλλά και το αμέσως επόμενο αποκαλούνται «Dark Web».
Παρακάτω υπάρχει ένα ενδιάμεσο επίπεδο όπου μπορούν να φτάσουν μόνο οι κβαντικοί υπολογιστές, μια τεχνολογία που θα αργήσει αρκετά ακόμα να γίνει μαζική, αποτελώντας έτσι ένα προνόμιο για λίγους την παρούσα περίοδο.
Το 7ο επίπεδο ονομάζεται «The fog» («Η ομίχλη») ή «Virus Soup» («Σούπα Ιών»), επειδή μαστίζεται από κάθε λογής κακόβουλο υλικό και κώδικα. Βλέπετε, το επίπεδο αυτό αποτελεί έναν χώρο σύγκρουσης για μεγάλους παίκτες. Τεράστιες πολυεθνικές και επιχειρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων δολαρίων που κυριολεκτικά σκοτώνουν προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο. Εκεί δεν υπάρχει κανένας κάνονας μα ο καθένας προσπαθεί να σταματήσει τον άλλον με κάθε τρόπο.
Όσον αφορά το 8ο επίπεδο, είναι το «Σύστημα Primarch» που κυριολεκτικά ελέγχει ολόκληρο το Διαδίκτυο. Πιστεύεται ότι διαχωρίζεται από μια κβαντική λειτουργία κλειδώματος επιπέδου 17, την t.r.001.
Πρόκειται δηλαδή για ένα επίπεδο όπου είναι αδύνατο να έχουμε άμεση πρόσβαση. Ένα επίπεδο που καμία κυβέρνηση ή εταιρεία δε μπορεί να ελέγξει και που κανένας δεν ξέρει τι κρύβει. Είναι ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται αλλά στέλνει αναλλοίωτες εντολές στο σύνολο του Διαδικτύου, με τυχαία σειρά. Έχει χαρακτηριστεί ως «ανωμαλία» που ανακαλύφθηκε με σαρώσεις του Deep Web στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το πραγματικό Deep Web
Γνωρίζετε πως εσείς οι ίδιοι επισκέπτεστε το «βαθύ» μέρος του Διαδικτύου, ίσως και καθημερινά; Αν έχετε πρόσβαση (από την εργασία σας για παράδειγμα) σε κάποιο εσωτερικό δίκτυο, τότε βρίσκεστε στο Deep Web. Ο λογαριασμός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σίγουρα χρησιμοποιείτε, είναι και αυτός εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες cloud, αρχεία βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και πολλές ακόμα περιπτώσεις.
Στην πραγματικότητα το Deep Web είναι μια τεχνολογία ταξινόμησης για ιστοσελίδες που δεν είναι άμεσα ορατές στο ευρύ κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μέγεθός του είναι πολύ πιο μεγάλο από εκείνο του «Επιφανειακού» Ιστού.
Εκεί θα βρείτε επίσης σελίδες ιδιωτών με συλλογές, έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα και άλλα, ιστοσελίδες διαμοιρασμού, ειδησεογραφικό περιεχόμενο, το δημοφιλές σε hacking κοινότητες 0day Forum και πολύ ακόμα υλικό.
Βεβαίως, όπως και στο υπόλοιπο Διαδίκτυο αλλά και στη ζωή γενικότερα, υπάρχουν και περιπτώσεις εξαπάτησης (με online καζίνα ή cryptomining κώδικα για παράδειγμα) ή ακόμα και εγκληματικές ενέργειες. Το Deep Web όμως απλά βασίζεται στη μυστικότητα και δεν κρύβει το παραμικρό μυστήριο. Δεν είναι «άντρο ακολασίας» και προφανώς δεν αποτελεί υποσύνολο» του «κανονικού» Διαδικτύου, όπως κατά κόρον γράφεται.
Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν στο Deep Web ειδικευμένες μηχανές αναζήτησης που διευκολύνουν την πρόσβαση σε κλειδωμένο επιστημονικό και μαθησιακό περιεχόμενο, μέσω βάσεων δεδομένων όπως του JSTOR, του OSTI, της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και άλλων. Είναι εκπληκτικός ο πλούτος της γνώσης που μπορεί να βρεθεί εκεί.
Τι είναι όμως το Dark Web;
Το Dark Web είναι ένα αδιανόητα μικρό -σε σύγκριση με τον «Επιφανειακό» Ιστό- δίκτυο και αποτελεί και αυτό τεχνολογία ταξινόμησης ιστοσελίδων, που όμως που εξυπηρετούνται μέσω λογισμικών ανωνυμοποίησης. Πρόκειται δηλαδή για ένα μη άμεσα προσβάσιμο δίκτυο που βασίζεται στην ανωνυμία.
Οι τεχνολογίες που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Dark Web υφίστανται εδώ και δεκαετίες και ονομάζονται «Dark nets»1, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα P2P δίκτυα FreeNet και Gnutella. Κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιούν και πιο σύγχρονες τεχνολογίες, στις οποίες θα αναφερθούμε σε προσεχές άρθρο.
Από αυτό το σημείο και έπειτα θα συνεχίσουμε αποδομώντας μερικές σχετικές περιπτώσεις παραπληροφόρησης και αγνής ημιμάθειας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρύβεται πίσω από το Tor Project και το ελέγχει.
Πιθανότατα το έχετε δει γραμμένο κάπου. Ενδεχομένως να το πιστεύετε και οι ίδιοι. Και όμως, ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος και, φυσικά, εξακολουθεί να παραμένει αναπόδεικτος.
Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του δικτύου Tor προέρχεται από τα ONR και DARPA, ενώ η βασική τεχνολογία που αξιοποιεί (το λεγόμενο «onion routing») είναι δημιουργία -και- εργαζομένων του NRL των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για περισσότερα από δέκα χρόνια όμως ο κώδικας του Tor είναι ορθάνοιχτος και, λόγω της φύσης του έργου, υφίσταται συνεχώς εξονυχιστικούς ελέγχους. Αν υπάρχει κάτι παράτυπο, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί. Τόσο απλά. Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κρύβεται καθόλου και το χρηματοδοτεί επειδή, προφανώς, κάποιες υπηρεσίες της χρησιμοποιούν εργαλεία για ανώνυμες επικοινωνίες και τις ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν αρτιότερη ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.
Η πρόσβαση στο Dark Web συνιστά ποινικό αδίκημα.
Βεβαίως. Αφού έχει γραφτεί στο Διαδίκτυο, σίγουρα ισχύει. Εντούτοις, η πρόσβαση στο Dark Web είναι τόσο ποινικά κολάσιμη όσο η επίσκεψή σας σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Δηλαδή καθόλου. Σαφέστατα μπορούν να γίνουν παράνομες ενέργειες, αγοραπωλησίες κλπ. μέσω ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στο Dark Web. Η ίδια η πρόσβαση σε αυτό όμως είναι καθ? όλα νόμιμη.
Το Dark Web μαστίζεται από εγκληματικότητα.
Απλά όχι. Όπως είπαμε, το Dark Web είναι ένα μη ελεύθερα προσβάσιμο δίκτυο που παρέχει ανωνυμία. Ως τέτοιο μπορεί να αξιοποιηθεί από εγκληματίες και σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι εκεί μέσα.
Την ίδια στιγμή όμως το δίκτυο αυτό χρησιμοποιείται και από αντιφρονούντες απέναντι σε απολυταρχικά καθεστώτα, από υπέρμαχους της ανωνυμίας, από σημαντικές οργανώσεις και εταιρείες όπως η ProPublica, το Facebook και η DuckDuckGo για την παράκαμψη της διαδικτυακής λογοκρισίας και γενικότερα έχει πολλούς τρόπους χρήσης. Είναι παράλογο να εστιάζουμε στην εγκληματικότητα -η οποία δεν απουσιάζει ούτε από τον «Επιφανειακό» Ιστό- και μάλιστα να θεωρούμε ότι χαρακτηρίζει το Dark Web στο σύνολό του.
Το Dark Web είναι μια αρρωστημένη αγορά όπου μπορούν να βρεθούν ναρκωτικά, όπλα, πληρωμένοι δολοφόνοι, πορνογραφία, ανθρώπινα μέλη, έμβρυα και ότι άλλο μπορεί να θελήσει κάποιος.
Έχουν ερευνηθεί αρκετές περιπτώσεις τέτοιων ιστοσελίδων στο Dark Web, με τις περισσότερες να μην επαληθεύονται. Η πιο γνωστή παράνομη ιστοσελίδα ήταν η αγορά ναρκωτικών Silk Road, που όμως έχει κλείσει από το 2013, μετά τη σύλληψη του δημιουργού της. Έκτοτε προκύπτουν συνεχώς εμφανιζόμενες copycat σελίδες του είδους, μα είναι απλά απάτες και τίποτα περισσότερο.
Μπορούν να διακινηθούν ναρκωτικά και λευκή σάρκα μέσω του Dark Web; Αναμφίβολα ναι, όπως ακριβώς συμβαίνει καθημερινά έξω στον δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια όπλων μα και για την ικανοποίηση κάθε λογής άρρωστων ορέξεων. Το να επικεντρωνόμαστε όμως σε υποπεριπτώσεις και να τις ανάγουμε σε γενικεύσεις είναι πέρα από κάθε λογική.
Αφήστε μια απάντηση