Το Μάιο του 2018 θα τεθεί σε ισχύ στις νομοθεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις για τα εξής:

-δικαίωμα διαγραφής (“δικαίωμα στη λήθη”: το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα)

-σαφής συγκατάθεση από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων

-το δικαίωμα του ατόμου να μεταφέρει τα δεδομένα του σε άλλο πάροχο υπηρεσιών

-το δικαίωμα να γνωρίζει κάθε άτομο πότε τα δεδομένα του έχουν παραβιαστεί (hacking)

-διασφάλιση της παροχής όλων των εξηγήσεων για τις πολιτικές απορρήτου σε σαφή και κατανοητή γλώσσα

-προϋπόθεση τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 16 ετών να ζητούν γονική συγκατάθεση πριν από την πρόσβαση στις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών. Ο Κανονισμός αναφέρει επίσης, ότι το κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να ορίσει μικρότερη ηλικία πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές χωρίς γονική συγκατάθεση, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τα 13 έτη (άρθρο 8 του συγκεκριμένου Κανονισμού).

 

Eίναι κρίσιμο να καταλάβουμε την αξία των προσωπικών δεδομένων και να φροντίσουμε και τα παιδιά να αποκτήσουν μία υπεύθυνη διαδικτυακή συμπεριφορά. Όπως αναφέρει ο κ .Ζωγραφόπουλος (νομικός ελεγκτής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) στο άρθρο “Φωτογραφίες παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα -Πότε ξεπερνιούνται τα όρια | iefimerida.gr“: «…οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο παρέχει ατελή νομική προστασία σε πρόσωπα.  Γιατί η νομική προστασία παρέχεται εκ των υστέρων, αφού έχει γίνει το “κακό”. Προσωπικά, επιμένω στο ότι η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας και η κουλτούρα χτίζεται με την εκπαίδευση. Είναι ταυτόχρονα υπόθεση του καθενός μας και υπόθεση συλλογική, αφορά όλους τους φορείς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (στη δουλειά, στο σχολείο, στα ΜΜΕ, κλπ.). Όλοι πρέπει να έχουν συνείδηση ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι προστατευόμενο έννομο αγαθό».

 

Διαβάστε το παρακάτω κατατοπιστικό φυλλάδιο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τον νέο κανονισμό: