Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία μεγάλη ανησυχία γύρω από την δικτυακή ουδετερότητα και το νόμο που ψηφίστηκε στις Η.Π.Α. για την κατάργησή της.

Τι είναι όμως η δικτυακή ουδετερότητα; Σύμφωνα με τη Wikipedia: «Η δικτυακή ουδετερότητα είναι εκείνη η αρχή που ορίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) πρέπει να αντιμετωπίζουν το ίδιο όλα τα σύνολα δεδομένων στο διαδίκτυο, να μην εισάγουν διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά το χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, τον τύπο του εξοπλισμού ή την μέθοδο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με αυτές τις αρχές, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν μπορούν να μπλοκάρουν, να επιβραδύνουν ή να χρεώνουν χρήματα για συγκεκριμένους ιστότοπους και περιεχόμενο στο διαδίκτυο.»

Με απλά λόγια, σημαίνει την υποχρέωση που έχουν οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να μεταχειρίζονται με την ίδια προτεραιότητα όλη την ιντερνετική κυκλοφορία χωρίς διακρίσεις.

Και γιατί κινδυνεύει; Γιατί ο νόμος που υποχρέωνε τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου στις Η.Π.Α. να τηρούν τη δικτυακή ουδετερότητα καταργήθηκε.

Μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των HΠΑ (FCC) να καταργήσει τους κανονισμούς της δικτυακής ουδετερότητας, όλες οι ανέσεις του διαδικτύου θα μπορούν να χρεώνονται. Οι εταιρείες καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών θα μπορούν να χωρίσουν το διαδίκτυο σε γρήγορες και αργές λωρίδες, ενώ ένας πάροχος θα μπορεί να επιβραδύνει το περιεχόμενο των ανταγωνιστών του ή να αποκλείει τις πολιτικές απόψεις με τις οποίες διαφωνεί. Με άλλα λόγια, το ανοιχτό διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε, δεν θα είναι ξανά το ίδιο χωρίς την «Net Neutrality».

 

Αναπόφευκτα, οι χρήστες του θα χωριστούν σε επίπεδα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να τρώγονται σαν μικρά παιδάκια ποιος βλέπει πιο γρήγορα τις ταινίες στο διαδικτυακό του σινεμά.
Το Διαδίκτυο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα βοηθητικό πρόγραμμα, κάτι σαν την παροχή νερού. Πληρώνεις για το νερό που καταναλώνεις και όχι για το που το χρησιμοποιείς, κι έτσι θα έπρεπε να μείνει. Όλα φαίνεται να αλλάζουν στο διαδικτυακό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι καθοδηγεί την παγκόσμια τάση και αγορά του σύγχρονου κυβερνοχώρου. Οι μεγαλύτεροι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών λένε στο κοινό ότι δεν έχει τίποτα να ανησυχεί. Η AT&T, η Comcast και η Verizon, μεταξύ άλλων, έχουν υποσχεθεί να μην μπλοκάρουν ή να «φρενάρουν» περιεχόμενο. Αλλά τέτοιου είδους υποσχέσεις αφήνουν ανοιχτό κάθε περιθώριο είτε να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο είτε σ’ αυτό των καλών συνεργατών τους.

 

Στην ιστοσελίδα https://thisisnetneutrality.org/ μπορείτε να δείτε ένα παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες κατηγοριοποιημένες ανάλογα  με τη νομοθεσία που εφαρμόζουν.

Πηγή: www.lifo.gr