Το Linux App Store είναι μια απλή ιστοσελίδα που εμφανίζει κατηγοριοποιημένα αποτελέσματα από την ταυτόχρονη αναζήτηση πακέτων σε Flathub, Snap Store και AppImageHub και που επιχειρεί να διευκολύνει την online αναζήτηση πακέτων. Παρουσιάζοντας ενοποιημένα και κατηγοριοποιημένα αποτελέσματα από τα τρία γνωστά «stores» του Linux, μοιάζει ιδανική λύση για κάθε χρήστη.

Το «ανεξάρτητο» πακετάρισμα

Aν και οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, ήταν κάπου στο 2016 που όλη αυτή η κατάσταση με την πολυπλοκότητα των διαφορετικών πακέτων και των διαχειριστών τους αναθεωρήθηκε. Η άνοδος του Linux και η είσοδος σε νέες εποχές της τεχνολογίας προέτρεπαν για κάτι πιο απλό και με μεγαλύτερη χρηστικότητα. Οι χρήστες, επηρεασμένοι ίσως από άλλα λειτουργικά, επιθυμούσαν την εγκατάσταση εφαρμογών με ένα κλικ και χωρίς περαιτέρω διεργασίες. Αντίστοιχα, οι προγραμματιστές αναζητούσαν έναν τρόπο πακεταρίσματος που θα κάλυπτε ταυτόχρονα όλες τις διανομές.

Ωστόσο, η σύγκλιση στον ανοιχτό κώδικα δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί και κάπως έτσι προέκυψαν δύο προτάσεις, αυτές των Flatpak και των AppImage πακέτων. Εδώ τα πράγματα απλοποιούνται και έχουμε ένα πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγκαία για να τρέξει σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Όμοια, αρκεί απλά η διαγραφή αυτού του πακέτου ώστε να το διώξουμε από το σύστημά μας, αν δεν το επιθυμούμε πια. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αυτές τις δυο προτάσεις ήρθε αργότερα -και κάπως πεισματικά- να προστεθεί εκείνη της Canonical με τα Snap πακέτα, τα οποία λειτουργούν πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι, σήμερα έχουμε διαθέσιμες τρεις διαφορετικές επιλογές, οι διανομές συνήθως υποστηρίζουν από προεπιλογή μόνο μία από αυτές και το πρόβλημα της «universal» διαχείρισης πακέτων παραμένει άλυτο. Και βέβαια, κάθε πρόταση υλοποιεί το δικό της «app store», αναγκάζοντας τους χρήστες να περιηγηθούν στο Flathub, το Snap Store ή το AppImageHub για την αναζήτηση των πακέτων που επιθυμούν να εγκαταστήσουν.

Το ενοποιημένο app store

Είναι όμως χρονοβόρο το ψάξιμο σε τρία διαφορετικά «stores» και ως αποτέλεσμα ήρθε η ιστοσελίδα του Linux App Store, στην οποία φιλοξενούνται κατηγοριοποιημένα ανά τύπο όλα τα διαθέσιμα πακέτα των τριών παραπάνω προτάσεων.

Ο σχεδιασμός της σελίδας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και παραπέμπει αρκετά στο «Material Design» της Google μα είναι απολύτως χρηστική και γρήγορη στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Βέβαια, στην ουσία δεν κάνει κάτι άλλο από το να περιέχει συνδέσμους προς το κάθε «store».

Διαθέτει ένα πεδίο αναζήτησης όπου μπορούμε να εισαγάγουμε όρους που θα φιλτράρουν ανάλογα τις εμφανιζόμενες επιλογές (π.χ. «media») και οι κατηγορίες «Recently Added», «Recently Updated» και «Discover» περιέχουν αντίστοιχα τα πακέτα που προστέθηκαν πρόσφατα, εκείνα που ενημερώθηκαν τελευταία και διάφορες προτάσεις λογισμικού. Ενημερωτικά, ο κώδικας της ιστοσελίδας βρίσκεται διαθέσιμος στο GitHub.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα κάνοντας κλικ εδώ.

 

Πηγή: https://osarena.net