Στις 10 – 18 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα. Σκοπός της δράσης είναι να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να δώσουν ζωή στις ιδέες, να προβληθεί καλύτερα ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι δεξιότητες αυτές, και να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα που το επιθυμούν να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις.  Στο μάθημα της Πληροφορικής έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τον προγραμματισμό, να δείξουμε σχετικά βίντεο και να βάλουμε τα παιδιά να προγραμματίσουν σε προσαρμοσμένα για την ηλικία τους περιβάλλοντα.

Σχολεία και εκπαιδευτικοί μπορούν να σχεδιάσουν τις δράσεις τους για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού» και να τις δηλώσουν στον χάρτη εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα  http://events.codeweek.eu/.

Για τη γνωριμία των μαθητών με τον προγραμματισμό υπάρχουν διαθέσιμες αξιόλογες εφαρμογές , μία λίστα με προτάσεις υπάρχει στην ιστοσελίδα http://codeweek.eu/resources/. Επίσης  για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2014 είχε δημιουργηθεί ένα ιστολόγιο με προτάσεις και ενημερωτικό υλικό, το οποίο υποστηριζόταν από Σχολικούς Συμβούλους  Πληροφορικής. Δείτε το ιστολόγιο:  https://cseduweek.wordpress.com/ .

Πέρυσι αξιοποίησα την εφαρμογή από το code.org με πολύ καλά αποτελέσματα , διαθέσιμη στη https://code.org/learn. Παράλληλα με τα διάφορα προγραμματιστικά περιβάλλοντα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες διαθέσιμες από το Computer Science Unplugged στη διεύθυνση http://csunplugged.org/activities/. Χρησιμοποίησα τη δραστηριότητα για το δυαδικό σύστημα με τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης. Επισυνάπτω το φύλλο εργασίας που χρησιμοποιήσαμε στην τάξη (πρέπει να κοπούν οι κάρτες της 3ης σελίδας, να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν στις ομάδες) και το παιχνίδι του Scratch που σχεδίασε ο Moti Ben-Ari και διατίθεται με άδεια Creative Commons BY-NC-SA. Με την ίδια άδεια διατίθεται όλο το υλικό από το Computer Science Unplugged.

Φύλλο Εργασίας – Δυαδικοί Αριθμοί

Scratch – Δυαδικό Σύστημα

Καλή επιτυχία στις δράσεις μας!