Στο 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών αποφασίσαμε το επόμενο τεύχος του σχολικού περιοδικού “Μια ιδέα ένα χαρτί” να είναι σε ηλεκτρονική μορφή καθώς το κόστος της έντυπης έκδοσης είναι απαγορευτικό.
Επιλέξαμε την υπηρεσία  Ηλεκτρονικών Σχολικών Περιοδικών & Εφημερίδων του ΠΣΔ, διαθέσιμη στη διεύθυνση : http://schoolpress.sch.gr.
Η υπηρεσία αν και έχει πολλές ομοιότητες με την υπηρεσία των ιστολογίων, διαφέρει στα εξής σημεία ( ο παρακάτω πίνακας είναι αναδημοσιευμένος από τις  Συχνές Ερωτήσεις του schoolpress) :

Ηλεκτρονικά Σχολικά Περιοδικά & Εφημερίδες Ιστολόγια
Μόνο εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό και Σχολικές Μονάδες μπορούν να δημιουργήσουν περιοδικό. Δημοσίευση μετά από έγκριση διαχειριστή ή αρχισυντάκτη. Κάθε χρήστης , ανεξαρτήτου ιδιότητας (μαθητής, εκπαιδευτικός) μπορεί να διατηρεί το δικό του ιστολόγιο.Κάθε χρήστης μπορεί να δημοσιεύει κατά βούληση.
Μαζική δημοσίευση άρθρων σε τεύχη Μεμονωμένες δημοσιεύσεις
Οργάνωση σε τεύχη/άρθρα/στήλες Οργάνωση κατηγορίες/αρχεία (archives)
Εμφάνιση μόνο των άρθρων και στηλών του τελευταίου τεύχους στην κεντρική σελίδα του περιοδικού. Εμφάνιση παλιότερων μόνο μετά από επιλογή εμφάνισης παλιότερου τεύχους. Εμφάνιση όλων των δημοσιεύσεων και όλων των κατηγοριών μαζικά στην κεντρική σελίδα του ιστολογίου.
Δημιουργία τεύχους και προσθήκη εξωφύλλου Δεν υφίσταται η έννοια «τεύχος»
Εμφάνιση κύριου άρθρου στην κεντρική σελίδα του περιοδικού Όλες οι δημοσιεύσεις ισάξιες
Δυνατότητα αξιολόγησης άρθρων (θετική αρνητική ψήφος), δημοφιλή άρθρα Καμία δυνατότητα αξιολόγησης

Δημιουργήσαμε το περιοδικό. Ο Πίνακας Ελέγχου έχει πολλές ομοιότητες με τον αντίστοιχο Πίνακα Ελέγχου των Ιστολογίων και δεν παρουσιάζει δυσκολίες στη χρήση.

schoolpress control panel

Επιλέξαμε το θέμα μας, κάναμε τις επιθυμητές μορφοποιήσεις, ανεβάσαμε τα άρθρά μας  και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

idea xarti apotiposi

Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιοδικού παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • μηδενικό κόστος
  • διαδραστικό περιεχόμενο
  • εύκολος διαμοιρασμός του περιοδικού στη σχολική και γονεϊκή κοινότητα
  • δημιουργία άρθρων από εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • αξιολόγηση άρθρων από αναγνώστες (δημοφιλή και αγαπημένα άρθρα)