Η κινεζική εφαρμογή που επιτρέπει το “ανέβασμα” και  την παρακολούθηση σύντομων βίντεο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας της είναι η ευκολία χρήσης της και η δυνατότητα που προσφέρει ακόμη και στους πλέον αδαείς να δημιουργήσουν βίντεο με μουσική υπόκρουση, εντυπωσιακά εφέ και διασκεδαστικά εικονίδια. Παράλληλα η πλήξη της καθημερινότητας οδηγεί όλο και περισσότερο χρήστες στην κατανάλωση περιεχομένου της πλατφόρμας.

Πρόσφατα σε ρεπορτάζ του αμερικανικού τύπου  αποκαλύφθηκε ότι όσοι χρήστες «καταναλώνουν» υλικό του TikTok χωρίς να δημοσιεύουν παρακολουθούνται και αυτοί, με την εφαρμογή να έχει αποκτήσει σπάνια ικανότητα να κατευθύνει τον χρήστη προς τομείς του ενδιαφέροντός του. Το TikTok συμπεραίνει ποιες είναι οι προτιμήσεις του κάθε χρήστη ανάλογα με το πόσο χρόνο περνάει παρακολουθώντας συγκεκριμένα βίντεο.

Σε εσωτερικό κείμενο των κινέζων δημιουργών εξηγείται πως η εταιρεία του TikTok επιδιώκει να προσθέτει καθημερινά νέους ενεργούς χρήστες, δίνοντας έμφαση σε δύο κρίσιμα στοιχεία:

  • την επιστροφή χρηστών στην εφαρμογή και
  • τον χρόνο παραμονής κάθε χρήστη της εφαρμογής στην οθόνη του.

«Το σύστημα μας λέει ότι ο χρόνος είναι η κρισιμότερη παράμετρος για το TikTok. Ο αλγόριθμος είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να εθίζονται και να μην ικανοποιούνται ποτέ», λέει ο Γκιγιόμ Σασλό, ειδικός των αλγορίθμων και επικριτής της χρήσης τους από εφαρμογές όπως το YouTube και το TikTok. «Πιστεύω ότι είναι τρελό να επιτρέπουμε σε έναν αλγόριθμο να κατευθύνει τις ζωές των παιδιών μας. Κάθε βίντεο που παρακολουθεί ένα παιδί προσφέρει στην TikTok ορισμένα στοιχεία για το παιδί αυτό. Σε λίγες ώρες ο αλγόριθμος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τις μουσικές του προτιμήσεις, τη σεξουαλική του κατεύθυνση, εάν καταναλώνει ναρκωτικά κ.ά. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν εναντίον του, για να ενισχύσουν τον εθισμό του στην πλατφόρμα», λέει ο κ. Σασλό.

Πηγή : www.kathimerini.gr