Με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών συμμετείχαμε στην προαιρετική δράση Youth4Greece που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.  Στόχος ήταν η δημιουργία μαθητικών βίντεο με θεματικούς άξονες τοπικά αξιοθέατα, τοπικές συνταγές ή τοπικές εκδηλώσεις.

Για τη δημιουργία του βίντεο, τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα και δούλεψαν με πολύ μεράκι δεδομένου του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που είχαμε στη διάθεσή μας.

Αρχικά καταγράψαμε τα αξιοθέατα που θέλαμε να συμπεριλάβουμε στην ταινία μας  και χωριστήκαμε σε ομάδες. Στο μάθημα των ΤΠΕ ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε το πρόγραμμα Windows Movie Maker.

Οργανώσαμε δύο εκπαιδευτικές εξορμήσεις στις οποίες οι μαθητές με κινητά, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και tablets πραγματοποίησαν λήψεις στα αξιοθέατα που είχαν αναλάβει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Κική Πλατή (δασκάλα του ΣΤ1) και στην κ. Αντιόπη Φραντζή (Διευθύντρια του 70ου ΔΣ Αθηνών) που μας συνόδευσαν.

Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε όλες τις λήψεις σ΄ ένα κοινόχρηστο φάκελο, πραγματοποιήσαμε τις ηχογραφήσεις μας, αποθηκεύσαμε σ? έναν κοινόχρηστο  φάκελο διάφορα αρχεία μουσικής που διατίθενται ελεύθερα προς χρήση και τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες δημιούργησαν τα βίντεό τους. Στη δράση μπορούσαμε να υποβάλλουμε μόνο ένα βίντεο, έτσι κλήθηκε η πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων να επιλέξει ποιο βίντεο θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας. Ομόφωνα επιλέχθηκε η παρακάτω εργασία από τους μαθητές Σπύρο, Ζέτα, Μαρία και Δανάη του ΣΤ1.

Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές κλήθηκαν με διασκεδαστικό τρόπο να δημιουργήσουν πρωτότυπο διαδικτυακό υλικό συμβάλλοντας άμεσα στην προαγωγή καλού και ποιοτικού περιεχομένου που προβάλλει τη χώρα μας, και κατανοώντας ταυτόχρονα τις πολύ σημαντικές έννοιες της καινοτομίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συνεργασιμότητας. Οι μαθητές ανέλαβαν το ρόλο τους ως δημιουργοί και όχι ως απλοί καταναλωτές περιεχομένου, αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές του Διαδικτύου.

Η πλατφόρμα Youth4Greece υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Google και τεχνολογικό συνεργάτη το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας).  Το project υλοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016, που προσκαλεί όλους μας να συμμετέχουμε με φετινό σύνθημα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Οι δημιουργίες των μαθητών θα αναδειχθούν την Τρίτη, 9/2/2016, ημέρα του εορτασμού.

Βρείτε το βίντεό μας στο Youth4Greece με  τον τίτλο “Σημαντικά μνημεία της Αθήνας δίπλα στο σχολείο μας!